Hvert år bruker vi uendelig med tid på å forberede oss på vinterens eventyr. Både hundekjørere og hunder må trenes, forberedes og motiveres for begivenhetene som skjer i vinterhalvåret.
I slutten august vekker vi hundene fra den lange sommerdvalen og drar de med ut på tur i skog og mark. Da begynner treningen for sledesesongen, med firehjuling og troll-vogn. Til å begynne med tar vi det ganske rolig, med hensyn til at hundene har fått "sommerkropp" og dårlig kondis. Sakte men sikkert kommer eventyrlysten, og turen opp til Linken (Straumsbukta) går raskere og raskere. Om vi bruker firehjulingen får vi trent hele kennelen på 2 runder, men om vi bruker vogn trenger vi mange fler. Det er fordi firehjulingen har betydelig bedre bremsekraft enn troll-vogna.
Etterhvert som treninga blir lengre og lengre så trenger hundene mer mat. Da går kosten i næringsrikt hundefor og kjøtt og fisk. Det er slik at hundene får energi til å bygge muskler.
En dag i november kommer snøen dalene og vi kan tørke støv av hundesledene. Gleden i hundenes øyne er stor når vi endelig kan gjøre hundekjøringen på ekte vis igjen. Ettersom at vi bor i Tromsø så tar det gjerne et par snøfall før den blir liggende. Det resulterer i noen litt annerledes hundesledeturer. Humpete løyper over enhver tue, kryssing av rennende elver. Det er morsomme utfordringer både for hunder og hundekjører. Hundene trenes gjerne 5 til 7 timer hver dag.
Når vinteren er ordentlig i gang får vi gjennom runde på runde trykt ordentlige løyper. I disse løypene tar vi med oss turister fra hele verden oppi hundesleden. Det er en opplevelse både for turisten og hundekjører. Turistene får et helt nytt eventyr, akkurat som på film. Imens hundekjøreren får høre historier fra deres liv i andre deler av verden, samt få kunnskap om deres kultur. Samtalene mellom hundekjører og besøkende i sleden blir ofte innholdsrike og personlige.
Å jobbe med turister gjør hundene sterke både mentalt og fysisk. De lærer seg fra en ung alder å få kos fra alle mulig slags mennesker, både hundevante og mennesker som aldri har håndtert hunder. I tillegg til at å trekke på 2-3 mennesker flere timer om dagen gjør de sterke. Underveis i dagen får hundene belønning/energi i form av en snack. Det består gjerne av enten marathon fór, makrell, laks eller kalkunhale.
Med jevne mellomrom tar vi A-laget med på lengdetrening, der hundekjører trener på å kjøre storspann (12-16 hunder) og hundene trener på å springe lengre etapper. Slik som man ville gjort på et hundeløp.
Treningen som man gjør sammen med hundene er viktig på mange måter. Hundene må få den styrken og kondisjonen de trenger for å kunne kjøre langdistanse. De må lære seg å jobbe som et team, fordi alle må delta for å dra lasset. Hundekjøreren får gjennom trening en stor tilknytning til hundene, og man trenger å bygge tillit og samarbeid for at hundene skal lystre.
Ut på nyåret så starter en innholdsrik periode med en rekke ulike hundeløp som man kan delta på. Noen av de er TromsQuest, Alta 2-dager, Femundløpet, Finnmarksløpet, PasvikTrail. Kennelen vår lader iallefall opp til Finnmarksløpet hvert år, da det er årets høydepunkt. Finnmarksløpet avholdes alltid første helgen i mars. Vi vil i 2021 delta i klassen FL-600. Det ser vi virkelig fram til.
// Kvaløya Husky
Comments